Røntgenfotografering - hvorfor?

Hvorfor røntgenfotograferer vi egentlig hundende inden avl?

Vi røntgenfotograferer kommende avlshunde for, at sikre at de er fri for dysplasi og bruskforandringer i deres hofte, albue og skuldre led. Jo flere hunde i samme linjer vi fotograferer, desto bedre og mere sikker statestik får vi. Det udelukker ikke, at vi ind imellem ser hunde med disse problematikker, men det højner sikkerheden for sund avl betydeligt.


En røntgenfotografering ved dyrlægen inkl rekvisitioner (bestilt ved DKK) til bedømmelsen ved KU-SUND beløber sig oftest til omkring 2500-3000 kr alt efter dyrlægens priser på røntgen (spørg evt dyrlægen så du er forberedt på den enekeltes pris. Rekvisitionerne koster pr. stk 266 kr for DKK medlemmer og 351 kr for ikke medlemmer her i 2024. Rent praktisk bestiller man en tid ved dyrlægen til røntgen når hunden er min. 12 mdr, men gerne 18 mdr. Derefter bestiller man rekvisitionerne online ved DKK (se vejledningen nederst på siden her). Disse rekvisitioner betales direkte til DKK ved bestillingen og man modtager dem i egen mailboks og printer dem ud. Disse medbringes på røntgendagen og sendes ind sammen med billederne. En røntgenfotografering foregår i let bedøvelse, så hunden ligger stille. Din hund får lidt at vågne på bagefter, men du skal være forberedt på, at få en træt hund med hjem. Bedøvelsen vil så aftage i løbet af dagen, hvilket kan varierer fra hund til hund. Dyrlægen sender billederne til radiologerne på KU -SUND, som bedømmer dem og registrere dem ved DKK. Du får så direkte svar fra DKK med tilsendte diagnosekort på mail. Det er en stor fordel, at bede dyrlægen om link til billederne og sende dem til opdrætter. På den måde kan vi sammen reagerer, hvis der skulle opstå tastefejl, fejlbedømmelser eller blot undersøge hvis vi mangler viden om resultatet. Det er desværre de færreste dyrlæger som udtaler sig om evt status - derfor giver det god mening at få billederne selv og evt snakke med opdrætter, men også så opdrætter ved hvad der fx er dømt ned på.


Hvad får en hvalpekøber så egentlig for de penge, hvis de ikke ønsker at avle på hunden?


- Du får en vurdering af din hunds led, så du ved om du kan tillade dig at bruge den som tiltænkt.

- Du får en kendt status, som er udtryk for om du evt skal forebygge en begyndende ledforandring og dermed kan have din hund i længere tid

- Du bidrager til statestikken, så du næste gang også kan gå efter sunde linjer, når du skal have ny hund

- Du hjælper i høj grad din opdrætter med, at kunne forsætte sund avl eller tage en hund ud af avl, hvis ikke de samlede resultater er stærke nok

- Din opdrætter er erstatningspligtig ved grad D og E, 2 og 3 samt OCD påvist - det ved vi kun hvis den er røntgenfotograferet.


For at have de bedste forudsætninger for om en hund falder sund ud i røntgen spiller flere faktorer ind. Først og fremmest vælg en hvalp efter sunde linjer med dokumenteret sund sundhed i min 50% af alle kuld i linjerne bagud. Brug et ordenligt kvalitetsfoder, så sund vækst gives de bedste betingelser. Hold hunden slank og velmuskulleret med fornuftig motion for alder og udvikling. Undlad vilde lege, samt spring op og ned, som øger risikoen for skader på ledene betydeligt.

Nedenfor ses røntgen af sunde hofter, albuer og skulder.

Hvad er HD, AD og OCD - og hvad er det vi kigger efter?


HD = Hofteledsdysplasi: klassificeres udfra kongruens (pasform) mellem ledskål og ledhovede, ledslaphed som betyder hvor stramt/dybt ledhovedet ligger i ledskålen, misdannelser som er udtryk for om der er formændring i selve ledskålen og ledhovedet, slidgigt, som er udtryk for knoglenydannelse grundet de førnævnte årsager.


AD = Albueledsdysplasi: klassificeres udfra om der findes fejlagtig udvikling i albueleddet og dækker over 4 diagnoser (FCP, UAP, OCD og INC)

Fragmenteret medial Coronoid Proces (FCP)

FCP er den hyppigste form for AD. Ved en FCP brækker et lille fragment af på kanten af albuebenets ledflade (den mediale coronoid proces) inde i albueleddet. Skaden i leddet giver smerter og forværres ved at skabe en betændelsestilstand i leddet.

Hos udvoksede hunde kan der ses en lignende tilstand, hvor der udvikles en FCP, efter at hunden er hoppet ned fra for eksempel sofaen – dette kaldes også for ”jump down syndrome”.

Ununited Anconeal process (UAP)

Ved en UAP mangler den nødvendige forbening af vækstzonen mellem en del af albuebenet (processus anconeus) og resten af knoglen, hvilket medfører, at knogledelen forbliver løs. Dette fører til instabillitet og smerter i albueleddet.

Osteochondrose og Osteochondritits Dissecans (OCD)

Osteochondrose er en vækstforstyrrelse i det knoglevæv, der ligger under ledbrusken. Forstyrrelsen i knoglevævet kan medføre, at den overliggende ledbrusk løsnes og danner en flap – i dette tilfælde kaldes lidelsen for osteochondritis dissecans (OCD). Når knoglevævet under brusken bliver blottet, kan der opstå en betændelsestilstand i leddet, der giver smerter. I albueleddet rammer OCD den inderste af overarmsknoglens kondyler. INC er inkongruens/manglende pasform mellem knoglerne som danner leddet.


OCD = Ostecondritis dissecans: Osteochondrose er en sygdom som udvikler sig i den fase af unghundens vækst som kaldes forbeningsprocessen. Osteochondrose er forstadiet til sygdommen osteochindritis dissicans, hvor ledbrusken bliver ødelagt og kan danne ledmus


HD, AD og OCD er multifaktorielle lidelser. Dvs at de skyldes flere faktore - vi ved at de er betinget af både genetik og miljø. Miljø dækker over fodring og belastning mht motion, leg, træning og det vi lader hvalpen gøre/ blive udsat for.


Sådan bestiller du rekvisitionerne.