En egnet jagthund

Ved jagt med glatløbet haglgevær på ikke klovbærende vildt på og fra landarealer og i rør- og sivbevoksninger skal egnet apporterende hund medbringes.


Sådan står der i jagtlovens kapitel 4 §24. Desværre er det ikke beskrevet hvad der forventes af en egnet apporterende hund. Når man oplever/hører om hvilke hunde der ind imellem medbringes på forskellige jagter, så kunne det i høj grad ønskes præciseret, hvad der minimum kan forventes af en egnet apporterende hund.

Det er ganske enkelt ikke nok, at have en hund med eller have den siddende i bilen og hente den senere. Nogle har endda deres meget unge hunde med på 6-8 mdr eller helt utrænede hunde og håber på, at de lærer af andre. Jeg oplever af og til hunde som knaldapporterer på hvert et skud, er ude af kontrol så snart de er af snoren, hunde som bytter og flytter rundt på skudt vildt, så man ikke ved hvad der er samlet op hvor. Hunde som jager frem for at drive, disse hunde går ofte også større end såten tillader. Det er både utilfredsstillende og ødelæggende på jagten.

Det burde være enhver jægers og hundeføres mål, at en jagthund er veltrænet og rent faktisk er klar til det ansvar, at finde skudt vildt og bringe det hjem.

Vi har utrolig mange fine jagtracer, som hver er specialister når det gælder småvildtsjagterne, gåsejagter og aftentræk. Vi skylder alle og ikke mindst vildtet, at medbringe veltrænede hunde, som er i hånd.

Hvad er en veltrænet hund så? Det er en hund som har lydigheden på plads, har god kontakt med fører, kan de grundlæggende opgaver, som den skal bruge på jagten, alt efter race/jagttype. Den er ærlig og apporterer uproblematisk. Den lader sig fører let og ukompliceret. Den har naturligvis et godt temperament, så den ukompliceret kan omgåes og  arbejde med andre hunde, samt sidde i jagtvogn.

Heldigvis møder jeg rigtig mange virkelig dygtige hunde, som kan deres kram.

For Labrador Retrieverens vedkomne kan man forvente, at bruge min 2 år på, at få grundtrænet en dygtig og pålidlig apportør. En apportør som kan sidder stille og roligt ind til den sendes, er en god markør og vildtfinder. En hund som lader sig dirigerer til ikke markeret fældet vildt og samtidig en som selvstændigt kan eftersøge et større område eller tage en anskydning. Alt vildt apporteres med blød mund til fører.

Knæk og bræk


/Rikke