Lidt at tænke over!
Uanset om man er opdrætter eller hvalpekøber, så bør man gøre sig nogle tanker om hvad man ønsker hvalpen naturligt skal indeholde, uanset type - ja faktisk uanset race. Det har vi faktisk pligt til, at tænke over vil jeg mene - både for racens skyld, men også for egen og kommende hvalpekøbers skyld. Racen Labrador Retriever beskrives stadig i racestandarten mest ud fra udseende og en smule omkring væremåde. Det tolkes af opdrættere, hvalpekøbere, og dommere på flere forskellige måder og der er nok lige så mange meninger, som der er mennesker.
Først og fremmest er det vigtigt, at fortælle, at der er to typer inden for racen - hvilket der er fint plads til. Men det er særdeles vigtigt, at oplyse at der er særdeles stor forskel på de to typer - i yderpunkterne vil man nok nærmest kunne snakke om to forskellige racer, fordi de er så forskellige i både sind, udseende og indhold.
Derfor er det vigtigt, at vi ind imellem lige stopper op og tænker os om - mht det vi enten opdrætter eller søger som hvalpekøber, eller endda præmierer som dommer. Vi må nemlig aldrig være ligeglade.....
Jeg hører ind imellem udtalelser som:
- Bare den kan arbejde, så betyder udseende ikke noget
- Den er så sød så den skal have hvalpe
- Han er så smuk så han skal have lov, at blive far
- Det er jo det dommeren vil se
- Vi opdrætter jo kun familiehunde
- Det er jo den mest vindende
Intet kan stå alene, alt bør gå hånd i hånd. Nogle af nedenstående ting kan sagtens vægtes lidt forskelligt, alt efter hvilken type, man opdrætter eller søger, som hvalpekøber. Mens nogle af tingene bør være helt ufravigelige. Jeg ser ufattelig mange hunde til træning og jeg må sige, at jeg oftere og oftere ser hunde der er alt for signalfølsomme, de bliver meget lette at styre, men ind imellem har de svært ved, at håndterer verden omkring sig og nogle kan desværre optræde sky og reserverede. Andre er i det modsatte hjørne - de er så egenrådige, ufokuserede og mangler fuldstændig lysten til, at arbejde med deres fører. De bliver rigtig svære for ejerne at håndterer bare i en helt almindelig hverdag. Nogle hanner er så driftede på tæver, at de er helt uhåndterbare, hvis noget kunne dufte bare lidt godt.
Vedr sund bygning handler det om biomekanikken - fungerer hundens fysik ordenlig til, at være hund? En sund bygning er ikke ensbetydende med velmerittet på udstilling. Biomekanikken handler om, at hunden ubesværet kan bevæge sig i alle 3 gangarter, kan vende og dreje, hoppe og springe i terræn, som brugshund, uden at lave unødig belastning i bevægeapperatet, tabe pusten i landing efter et spring, eller miste energi efter kort tid, fordi kroppen ganske enkelt ikke holder til bevægelse. Altså skal hunden besidde gode bærende funktionslinjer i kroppen, ellers slider det ganske enkelt hårdt på kroppen.
Så nedenstående skal blot bruges til, at sætte lidt tanker igang når vi som opdrætter vælger, at avle på vores tæver eller udbyde en hanhund til avl. Og til hvalpekøbere til, at tænke over alt det man måske ikke lige havde tænkt på når man vælger en kombination eller bestemt opdrætter.
Jeg håber jeg har prikket lidt til dine tanker hvad enten du er opdrætter, hvalpekøber, ny eller garvet
Tak fordi du læse med
/Rikke